8 Şubat 2016 Pazartesi

Tarihimizde kaydedilen bir de vampir vakası !!!!!!



Tarihimizde kaydedilen bir de vampir vakası vardır !.. 1833 yılında, yani Yeniçeri Ocağı'nın kapatılmasından yedi yıl sonra, Tırnova Kadısı Ahmed Şükrü Efendi'nin, şehirde türeyen cadılarla ilgili, hükümet merkezine yazdığı yazı, resmi gazete olan "Takvim-i Vekayi"nin 19 Rebiülevvel 1249 tarih, 68 sayılı nüshasına da alınmıştır..


Reşad Ekrem Koçu, "Yeniçeriler" adlı kitabında, bu kaynağa göre, durumu şöyle anlatır :
"Tırnova'da cadı türedi. Gün battıktan sonra evlere musallat olmaya başladı. Zahireye dair un, yağ, bal gibi şeyleri birbirine katar ve kah içlerine toprak karıştırır kah evlerin yüklüklerinde bulduğu yastık, yorgan, şilte ve bohçaları didikler, açar ve dağıtır. İnsanların üzerine taş, toprak, çanak, çömlek atar. Birkaç erkek ve kadının üzerine de saldırmış. Tecavüze uğrayanlar çoğaldı, soruldu : 'Üstümüze sanki bir manda çökmüş sandık' dediler. Bu yüzden iki mahalle halkı evlerini bırakıp başka yerlere kaçtılar..
"Cadılara karşı çare olarak, İslimye kasabasında cadıcılıkla tanınmış Nikola, Tırnova'ya getirtilir, 800 kuruşa pazarlık edilir. Nikola, mezarlığa gidip elindeki resimli tahtayı çevirerek işaret ettiği mezarı açtırır. Yeniçeri zorbalarından Ali Alemdar ile Abdi Alemdar'ın mezarları açıldığında, cesetleri yarım misli büyümüş, kılları ve tırnakları üçer dörder parmak uzamış ve açık gözlerini kan bürümüş halde bulurlar. Bu iki yeniçeri halka birçok zulüm etmiş olmakla birlikte, Ocak kaldırıldığında yaşlanmış olduklarından cellada verilmemiş, ecelleriyle ölmüşlerdi. Nikola'nın öğüdüyle gözbebeklerine kazık çakılıp yürekleri kaynar su ile haşlandıysa da çare etmedi. Nikola'nın yakılmaları gerektiğini söylemesi üzerine şeran fetva alınarak odun yığını üzerinde cesetleri yakıldı.."
Reşad Ekrem Koçu'nun yorumuna göre ; bu cadı hikayesi yeniçeri katliamını haklı çıkarıp, yeniçerilerle ittifak halindeki esnaf kesiminin muhalefetini bastırmak için yürütülen hükümet propagandasının bir parçasıdır !..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder