31 Ocak 2016 Pazar

OSMAN GAZİ DÖNEMİ ÖZET


Osman Gazi babası Ertuğrul Gazi’nin 1281’de vefatı ile göçebe Türkmenlerin bir kısmının yaşça daha büyük olmasından dolayı Ertuğrul’un kardeşi Dündar Bey’i istemesine rağmen , kendi kabilesinin Osman Bey’i istemesi ile babasının yerine uç beyi oldu . O dönemde Osman Bey, Sakarya ırmağına kadar gaza akınları yapan Kastamonu uç emirlerinden Çobanoğulları’na bağlı olup, bu ucun en ileri bölgelerinde faaliyet gösteriyordu. İlk hareket üssü Söğüt olan Osman Gazi, devletin doğuşunda ikinci aşamada Karacahisar’ı fethetti İlk Cuma namazı burada Tursun Fakı (Fakih)
tarafından kıldırıldı. Yine Osman Gazi adına ilk hutbe de  yılında Karacahisar’da Tursun Fakih tarafından okundu . Böylece Bizans’tan Batı Anadolu topraklarını fetheden diğer beyler gibi Osman Bey de 1299’da Selçuklu sınırları ötesinde geniş bir bölgeyi egemenliği altına alarak, birçok şehir ve kaleye hükmeden bir bey durumuna geldi. Ardından Osman Bey eski Türk geleneğinde olduğu üzere ele geçirdiği şehirlerin ve eyaletlerinin yönetim ve savunmasını oğullarına bıraktı.
Sonuç olarak, ilk olarak küçük bir Türkmen kabilesinin temellerini attığı Osmanlı Beyliği, zaman içerisinde bu kabilenin ve Ahiler gibi homojen yerli Türk unsurların kaynaşmasıyla meydana gelen malzemeyi kullanan Osmanlı’nın halefleri tarafından genişletilmiştir. Sonrasında ise üstün yöneticilik kabiliyetleri sayesinde değişen koşullara uyum sağlamış ve o dönemdeki müsait şartlardan da faydalanarak Osmanlı Devleti’nin temellerini atmışlardır. Osmanlı Devleti’nin kurulup büyümesinde XIII. yüzyıl Anadolu’sunda yaşanan gelişmelerin de büyük etkisi olmuştur. O dönemlerde Moğol baskısıyla zayıflayan Anadolu Selçuklu Devleti’nin içine düştüğü sıkıntılar nedeniyle Anadolu’da siyasî birlik bozulmuş ve beylikler kendi başlarına hareket etmeye başlamıştır. İşte bu beyliklerden birisi olan Osmanlılar, Ertuğrul Bey yönetiminde siyasî yapılanmalarını tamamlayarak, Batı Anadolu’da müstakil olarak hareket başlamıştır. Bundan sonra zamanla güçlenerek büyüyen ve sınırlarını genişleten Osmanlı Devleti, kuruluş sürecindeki sağlam teşkilât yapısı ve uyguladığı başarılı sistemler sayesinde tüm dünyayı kendisine hayran bırakacak olan büyük bir imparatorluk hâline gelmiştir.

OSMANGAZİ BELGESELİ İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder